2016/05/11

Vauvan päiväunet

Olen aina pitänyt lasten unimäärää tärkeänä, oli sitten kyseessä päivä- tai yöunet. Oikeastaan olen välillä ollut ehkä jopa liian tarkka meidän lasten päiväunista. Nyt kun meidän nuorin reilu 2-vuotias pikkuinen ensimmäistä kertaa (koskaan) oli kokonaisen päivän nukkumatta päiväunia ajattelin, että kirjoittaisin vähän meidän päiväunitaipaleesta. Se sai minut ajattelemaan tätä koko aikaa - miten pitkään jonkun pienen tyypin päiväunet on pätkäissyt ja rytmittänyt meidän päiviä..Paras päiväunirytmi. Paras päiväunirytmi on tietysti henkilökohtainen, ettekä ehkä ylläty kun kerron, että olen kirjoittanut muistiin miten meidän lapset milloinkin ovat nukkuneet. Hahaa.. Kun nyt vertasin muistiinpanojani huomaan yllättäen, että lasten rytmit ovat olleet aikalailla samat. 2 ensimmäisenä kuukautena kummallakaan ei ollut mitään selkeää rytmiä. Olemme nukkuneet silloin kun on väsyttänyt. 2 kk kohdalla aloimme herättelemään lapsia jotta valveillaoloaika olisi pidempi illalla ja näin ollen saisimme ehjemmät yöt. Siirryimme tämän jälkeen rytmiin, että nukkuivat reilun tunnin aamupäivällä ja kaksi tuntia iltapäivällä. Illalla piti vielä ottaa puolen tunnin torkut. Kun he täyttivät n. 6 kuukautta iltapäiväunet jäivät pois itsestään ja samalla myös iltapäiväunet pitenivät. Kun pojat olivat aika tarkalleen 1 vuoden ja 1 kuukauden vanhoja aloimme venyttämään aamupäiviä niin, että jaksoivat valvoa lounaaseen asti. Pienen taistelun ja muutaman kiukkupäivän jälkeen kummatkin pojat siirtyivät sitten nukkumaan vain kerran päivässä.

Päiväunien tuntimäärät voivat yllättää. Meidän pojat ovat aina olleet todella reippaita päiväunien nukkujia. Jos he itse olisivat saaneet valita, he nukkuisivat ennemmin päivällä kuin öisin. Näin ollen olemme usein joutuneet herättelemään heitä liian pitkiltä päiväunilta, etteivät yöt kärsisi. Vauvavuotena lapsemme nukkuivat yhteensä vähintään 4 tuntia päivässä pikkuhiljaa vähenemään päin niin, että lähestyessä 1 ikävuotta he nukkuivat yhteensä n. 3 tuntia. Meidän kummatkin lapset nukkuu edelleen päiväunia. Meidän vanhempi pian 5-vuotias nukkuu edelleen 1-1,5 tuntia ja meidän 2-vuotias nukkuu 2-2,5 tuntia päivässä ja toivon, että tämä jatkuu vielä pitkään.

Unisykli herätti meidän lapset kesken päiväunien. Itse olen kokenut haasteelliseksi unisyklit jotka ainakin meidän pojilla on ollut aika tarkalleen 45 minuuttia. Unisyklillä tarkoitan, että tässä ajassa he käyvät syvässä unessa ja 45 minuutin kohdalla he palaavat pikkuhiljaa kevyeen uneen ja sen johdosta kumpikin on herännyt todella usein kesken unien. Jos silloin olemme olleet liikkeellä tai ympäristö on vieras, he eivät enää aina saa unen päästä uudestaan kiinni. Toisaalta on ollut kätevä tietää milloin meidän lapsia on kannattanut herätellä unilta jos sille on ollut tarvetta - juuri 45 minuutin kohdalla he eivät yleensä ole kovin syvässä unessa ja on helpompi herätä.

Photos by L. Stormbom (ylemmässä kuvassa meidän esikoinen, alemassa kuopus)

Mitä olisin tehnyt toisin päiväunien suhteen. Etenkin meidän esikoisen kanssa olin melkein neuroottinen siitä mihin kellonaikaan päiväunia tuli nukuttua. Jos nyt eläisin aikaa uudestaan, yrittäisin ottaa rennommin vähän niin kuin kuopuksen kanssa mentiin. "Sinnepäin aikataulu" on myös ihan hyvä! Toisekseen yrittäisin olla luovempi päiväunipaikan kanssa heti alusta lähtien. Meidän kuopus nukkui ensimmäisen vuoden päiväunia aina pelkästään rattaissa - eli kokemuksesta voin kertoa, että vaikka se kuulostaa kätevältä rattaiden raahaaminen joka paikkaan voi myös olla haasteellista. Hankimme esim. ylimääräiset retrorattaat mökille pelkästään sen takia, että kuopuksemme voisi nukkua päiväunia.

Näin meillä on nukuttu päiväunia! Mites teillä?

-Såfin

PS. Lue aiempi postaus päiväunista täällä.

4 kommenttia:

 1. Meillä poikien kohdalla päivaunien merkitys on korostunut. He kun eivät öisinkään saaneet nukuttua ja nukkumisen tärkeys pienelle ihmisen alulle on kuitenkin tiedossa. Jos pojilla siis päivällä olotila salli pidemmätkin unet, annoin heidän nukkua. Ennätys taisi olla ulkona pakkassäässä reilu 6 tuntia :D Yöunien menettämistä ei tarvinnut pelätä, kun öisin ei nukuttu kuitenkaan, mutta normaalisti yöllä nukkuvan lapsen kanssa en vastaavaa olisi kyllä tehnyt. Nyt jos kuopus nukkuu yli tunnin päikkärit, nukahtaa hän vasta joskus lähempänä puolta yötä eli kiukkukohtauksista huolimatta kyllä herätellään takuuvarmasti ajoissa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho - 6 tunnin päikkärit! Aika mahtavaa :) Päikkäreiden ja yön välillä on kyllä varsinaista painiskelua ja varmasti jos yöllä ei nukuta niin se uni pitää saada jonain muuna ajankohtana! <3 Mekin taistelimme myös pitkään yöunien kanssa etenkin esikoisen kanssa - se oli ehkä jopa syy siihen, että olin pikkaisen neuroottinen noista aikatauluista.. Vaikka näin jälkikäteen ajateltuna niin tarkoilla aikatauluilla ei ehkä oikeastaan olisi ollut ollenkaan niin suurta merkitystä!

   Poista
 2. Ihanat kuvat.♥
  Meillä Hugo nukkui ihan pienenä todella onnettomia päiväunia. Tyyliin 15-20 min kerralla monta kertaa päivässä. Onneksi myöhemmin alkoi päikkärit maistua pidemmissä pätkissä. Nyt hän nukkuu kahdet päiväunet joiden kesto yhteensä on noin 2-3h.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, melkein vauvakuume tuli kun katselin kuvia poikien ensimmäisistä päivistä :) Oho - kaikilla lapsilla on niin omat tyylit päiväunien kanssa mutta hyvä, että hän nyt on oppinut nukkumaan hieman pidempään <3

   Poista