2017/08/23

Kun uusi arki ei ollut ihan sitä mitä olimme kuvitelleet

Olimme innokkaina ja hieman jännittyneinä odottaneet meidän uutta arkea. Meidän esikoinen aloitti eskarissa viikko sitten ja meidän nuorempi 3-vuotias tyyppi jäi ensimmäistä kertaa ilman veljeään hoitoon tutun perhepäivähoitajan luokse. Vaikka tiesimme, että tämä tilanne olisi uusi ja erilainen meille kaikille, muutos on kuitenkin ottanut koville. Kaikista parhaiten meidän nuorin herra on tottunut oloonsa ilman isoveljeään. Ympäristö, ihmiset ja rutiinit siellä ovat entisellään muutamaa uutta lasta lukuunottamatta. Sen sijaan eskarin aloittaminen on ollut rankempaa kuin kuvittelimme. Uudet rutiinit ja uusi ympäristö ei ollutkaan ihan mikään pieni pala kakkua. Vaikka meidän pian 6-vuotias on ollut erittäin reipas ja yrittänyt parhaansa mukaan jaksaa, muutos pienestä ryhmästä isoon esikouluun on ollut raskas. Hän on kyllä innokkaana lähdössä eskariin aamuisin, mutta iltapäivisin sieltä kotiutuu erittäin väsynyt ja ylivilkas pieni mies..

Eskarissa ja isommassa ryhmässä on paljon sääntöjä joita pitää noudattaa, tietenkin. Kun sääntöjä noudattaa koko päivän, on helpottavaa tulla kotiin käyttäytymään juuri päinvastoin. Lisäksi puuttuva päiväuni/rauhoittumistauko on muistuttanut olemassaolostaan. Me vanhemmat olemme myös kohdanneet uuden haasteen, nimittäin lasten vieminen ja hakeminen kahteen hoitopaikkaan yhden sijaan. Vaikka meillä on kaksi autoa (halleluja!) ja hoitopaikat ovat melko lähellä toisiaan tämä tuo silti uudenlaisen haasteen meidän arkeen. Auto lastataan kaksi kertaa, hyvästellään kaksi kertaa, pakataan kaksi reppua ja jutellaan kahden hoitohenkilökunnan kanssa. Kaikki vie aikaa. En siis tarkoita, etteivät nämä olisi tärkeitä juttuja - en vain ollut varautunut tähän riittävästi. Logistiikka ei ehkä toimi ihan niin kuin olimme uskoneet.

Iltaisin olemme pitkälti pysytelleet kotona ja yrittäneet rauhoittua iltaa kohden. Meidän isi-ihminen on ollut kiinni meidän rakennustyömaalla aina oman työpäivänsä jälkeen. Voin kertoa, ettei minua naurattanut kun yhtenä iltana pidin kumpaakin lasta sylissä samaan aikaan ruokapöydässä. Kummatkin halusivat istua sylissäni syömässä. Tällaista ei ole tapahtunut vuosiin. Olen menneellä viikolla toistanut lapsilleni aika monta kertaa, että on hyvä itkeä jos siltä tuntuu. Olen silittänyt, lohduttanut, lukenut satuja, keskustellut jne. Aikaa omille ajatuksille ei juuri ole ollut meidän uuden arjen alkamisen jälkeen. Vaikka tämä on rankkaa nyt niin yritän uskotella itselleni, että tämä on vain ohimenevä vaihe. Kohta kaikki on paremmin.

Onko joku muu kokenut arjen alkamisen hankalaksi?

-Såfin

10 kommenttia:

 1. Jaksamista uuden arjen haasteiden keskellä ❤❤ Toivottavasti pian helpottaa, ainakin suuremmilta osin.

  Meidän uusi arki alkaa todenteolla parin viikon päästä ja kyllä mie olen varautunut pahimpaan kaiken osalta, mutta silti varmaan tulen blogissani asiasta avautumaan... Mie haluan uskoa meidän pärjäävän, mutta onhan se iso muutos lähteä itse töihin ja laittaa pojat päiväkotiin.

  Jännittää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Tämä tilanne tuli tosiaankin vähän yllättäen ja luulin että "osaisimme" jo tämän päivähoito-arjen. Kaikkeen ei kuitenkaan voi varautua etukäteen.

   Töihin palaaminen ja päivähoidon aloittaminen on kyllä raskasta. Siinä on koko perhe aika väsyneitä aina iltaisin. Siitäkin kuitenkin voi selvitä! Lupaan sen. Tsemppiä myös teille <3

   Poista
 2. Tsemppiä! <3 Meillä ei ole vielä arki alkanut, mutta jo valmiiksi se vähän ahdistaa. Tulee vaatimaan taas totuttelua, eniten varmasti itseltäni..
  Toivottavasti teilläkin helpottuu kun alkaa tulla rutiinit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä <3 Teilläkin siis on uutta arkea luvassa. Se ahdistus ja suunnittelu on tosiaalta ihan hyvä, sillä samalla sitä valmistautuu henkisesti koko touhuun. Toivottavasti teidän arjen aloitus sujuu hyvin!

   Poista
 3. Siis eikö heillä ole rauhoittumishetkeä? Kyllä meidän pk:ssa myös eskarit lepäävät. Tsemppiä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo.. ei ole! Tai siis siellä on yksi sohva johon lapsi saa mennä huilimaan jos siltä tuntuu. Arvaat varmaan, ettei sillä sohvalla kukaan nuku/huilaa kun kavereilla on kivat leikit siinä vieressä :D.. Kiitos tsempeistä! <3

   Poista
 4. Tuollainen muutos on kyllä lapselle iso ja vaatii aikaa tottumiseen. Syysloma tulee monesti vielä pienelle koululaisellekin tarpeen saati sitten pienemmille, joille uusi arki on väsyttävämpää. Voimia arjen pyörittämiseen ja tsemppiä eskarilaiselle päiviin♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerkesin jo salaa vähän haaveilla yhteisestä syyslomasta ja mietin ottaisinko ihan muutaman päivän loman siihen itsekin! <3 Kiitos tsempeistä!

   Poista
 5. Meillä on helpompi tilanne: eskarilainen jatkaa samassa päiväkodissa, missä on ollut jo hoidossa. Päivällä on päiväuni/rentoutumishetki (jokaisella oma sänky), ja isommat pojat menee kouluun itsekseen. Eskarilainen on ainoa kuljetettava, hänenkin päiväkoti on ihan lähellä meidän kotia. Tsemppiä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa toimivalta kombolta! Se onkin varmasti helpompi tilanne kun lapsi voi jatkaa eskarissa samassa paikassa jossa hän on ollut hoidossa. Meillä eskari on taas koulun yhteydessä, eli toivon mukaan siirtyminen kouluun menee sitten vähän helpommin! <3

   Poista