2019/05/13

Kuusenkerkkäsnapsi juhannukseksi

Naureskelin hieman itselleni, sillä snapsi-kirjoitus ei ehkä ole päällimmäisenä mielessä aihealueeksi perhelifestyle-blogiin. Mutta minulle snapsi ei ole mikään kummallinen asia. Se on juoma joka kuuluu lauluineen ja eri makuineen mm. sillipöytään, jouluun ja rapujuhliin. En itse osaa juoda snapsia enempää kuin yhden annoksen verran, mutta silti pidän tunnelmasta joka kuuluu nimenomaan snapsilauluihin. Siksi olen haaveillut oman snapsin maustamisesta ja kun pari vuotta sitten tein kuusenkerkistä siirappia päätin, että joskus vielä testaisin tehdä niistä myös makusnapsia. Kuusenkerkkiä voi pikkuhiljaa alkaa keräilemään, eikä tässä hommassa oikeastaan voi odottaa kovin myöhäiseen kevääseen. Kuusenkerkät kerätään kun ne vielä ovat vaaleanvihreät - mitä vaaleammat sen paremmat. Kun kerkät alkavat tummua, niiden maku muuttuu kitkerämmäksi. Olisi hyvä jos niiden keräämiseen löytäisi jonkun hieman syrjäisemmän alueen, joka olisi vähän kauempana liikennöidyistä teistä. Huomaa, että kuusenkerkkien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuteen, ja tarvitset maanomistajan luvan niiden poimimiseen. Esimerkiksi meille oivallinen paikka kerätä kuusenkerkkiä on meidän mökkiympäristö joka on saaressa keskellä Näsijärveä..

Kuusenkerkkäsnapsiin tarvitset reilun määrän kerkkiä. Minä lähdin tavoittelemaan 1 litran määrää ja sain keräilyhommissa apua meidän pikkupojista. He nauttivat tällaisista pikkuprojekteista vaikka he tiesivätkin, etteivät pääsisi maistamaan lopputulosta. Me keräsimme kuusenkerkkiä tasaisesti eri kuusista niin, etteivät puut kärsisi kovin paljon meidän toimista. Tästä snapsista tuli todella hyvää. Sen maku oli luonnollinen ja se sopi hyvin, kalojen ja makeahkojen ruokien kanssa. Meillä juotiin tätä snapsia mm. viime vuoden Hawaii-juhlissa savustettujen katkarapuvartaiden kanssa ja yhdistelmä oli todella kiva. Jos kuusenkerkkä makuna yhtään houkuttelee, niin kannattaa ehdottomasti testata tätä reseptiä. 

Kuusenkerkkäsnapsi
Lopptulos n. 2,5 ltr snapsia
Kesto: 1 kk

Tarvitset
1-1,5 ltr kuusenkerkkiä
2,5 ltr enintään 32% vahvuista kirkasta alkoholia. (Me käytimme koskenkorvaa)
Isohko tiivis lasiastia
Siivilä

Tee näin: kerää kuusenkerkät vaaleanvihreinä, ei kuusen latvasta. Huuhtele ja putsaa kerkät puhtaaksi roskasta ja laita ne lasipurkkiin. Peitä kerkät enintään 32% prosenttisella alkoholilla ja sulje lasiastia. Jätä purkki pyödälle ainakin 1 kuukaudeksi. Ravista joka päivä. Kun kuukausi on kulunut, siivilöi kerkät pois. Jäljelle jää "voimakasmakuinen" kuusenkerkkätiiviste. Sekoita haluamasi määrä tiivistettä esimerkiksi koskenkorvaan. Huom! Voit myös tässä vaiheessa käyttää vahvempaa kuin 32% alkoholia kuusenkerkkätiivisteen laimentamiseksi. Minun makuuni tästä tiivistemäärästä syntyi 2,5 litraa valmista kuusenkerkkäsnapsia. Tarjoile jääkylmänä. 

-Såfin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti